POLÍTICA

Compromís Proposarà una Ordenança per a regular els pisos turístics i frenar l’auge dels preus de lloguer a Elx

La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez, ha anunciat avui que el seu partit presentarà una moció en el ple de setembre per impulsar una ordenança que reguli els pisos turístics a Elx. Aquesta iniciativa té com a objectiu evitar el desenvolupament descontrolat d’aquests apartaments i frenar la pujada dels preus de l’habitatge, segons ha explicat Díez en una roda de premsa
FacebookTwitterWhatsApp
Iván Hurtado
16 de septiembre de 2024 - 16:00

La portaveu ha subratllat que garantir un accés digne a l’habitatge és una de les prioritats de Compromís, i per això defensen aquesta regulació per assegurar que els apartaments turístics compleixin les condicions de seguretat i salubritat. A més, volen garantir el respecte a la resta de veïns i veïnes i evitar una proliferació excessiva d’aquests habitatges.

Díez ha assenyalat que és imprescindible que l’ajuntament desenvolupi un règim sancionador i intensifiqui les inspeccions per controlar aquests pisos, una mesura que permet el decret autonòmic, encara que la portaveu considera que és insuficient. A més, Compromís també demanarà una campanya informativa perquè les comunitats de propietaris coneguin la possibilitat de vetar la creació d’apartaments turístics en els seus edificis.

Segons un informe del Banc d’Espanya de 2023, Elx és el municipi amb el major percentatge d’habitatges de lloguer en la seva zona perifèrica destinats a l’activitat turística. Aquesta dada, sumada al fet que la Comunitat Valenciana supera en 10 punts la mitjana espanyola en la compra d’habitatges per part d’estrangers, ha portat a Compromís a alertar de l’impacte que això està tenint en els preus de l’habitatge.

Díez ha expressat la seva preocupació pel fet que Elx ja compta amb prop de 1.000 apartaments turístics registrats, mentre que el preu mitjà del lloguer ha superat els 800 euros mensuals i el preu de compra de l’habitatge ja supera els 200.000 euros. Aquestes xifres, segons la portaveu, evidencien la urgència de prendre mesures.

Finalment, Díez ha criticat que l’alcalde Pablo Ruz no estigui prenent mesures per solucionar el problema de l’accés a l’habitatge, rebutjant propostes com la regulació dels preus del lloguer i altres ajudes. Per contra, Compromís continuarà reunint-se amb agents socials, com Comissions Obreres i UGT, per articular la demanda col·lectiva perquè el govern municipal s’impliqui en aquesta qüestió clau per al benestar de la ciutadania.