Díez ha explicat aquestes propostes en la roda de premsa oferida hui. Segons ella, «en primer lloc, apostem per una línia d’ajudes a la creació de continguts digitals que assegure la presència del valencià en les xarxes socials i normalitze el seu ús entre les persones joves i, per això, volem que l’Ajuntament destine aquestes ajudes a continguts orientats a la difusió cultural, històrica o científica, la promoció de la igualtat, de la protecció ambiental, de la cooperació, de l’esport local, del comerç de proximitat o la promoció del bon ús de les tecnologies».
Díez ha destacat també la importància de la normalització del valencià en els treballs acadèmics, per la qual cosa proposa ajudes dirigides a les tesis, TFG, TFM i memòries d’investigació o equivalents en valencià, que puguen suplementar la línia oberta per la UMH i impulsar l’ús d’aquesta llengua en un àmbit de prestigi, com és l’universitari.
A més, Díez ha subratllat la necessitat de garantir una oferta cultural estable en valencià en les diferents disciplines artístiques i espais escenogràfics del municipi, considerant que la cultura és un dels principals espais en què comunicar en valencià. En aquest sentit, ha insistit en la importància de garantir una oferta musical en valencià durant les Festes d’Elx.
Així mateix, Díez ha proposat promoure la formació en valencià als monitors i monitores d’oci del municipi perquè puguen adquirir les habilitats lingüístiques necessàries i posar-les en pràctica en les activitats formatives que dirigeixen per a xiquets, xiquetes, adolescents i joves.
La portaveu ha prioritzat també l’elaboració d’un pla d’impuls del valencià en l’àmbit esportiu per fomentar l’ús d’aquesta llengua entre les múltiples entitats esportives del municipi, una manera de fer-la present en la quotidianitat de les persones joves.
Esther Díez ha assenyalat que, al contrari del que defensa el govern de Pablo Ruz i Vox, el valencià és una llengua discriminada al llarg del temps i necessita de polítiques actives que prestigien el seu ús i el normalitzen, per assegurar la pervivència d’un patrimoni únic.
Díez ha conclòs afirmant que Pablo Ruz i Vox neguen la realitat perquè així perpetuen aquesta discriminació i eliminen les polítiques públiques dirigides a donar eixe suport imprescindible al valencià. Segons la portaveu, el valencià és més que la llengua del Misteri, i per normalitzar el seu ús quotidià són imprescindibles les mesures actives que proposa Compromís.