POLÍTICA

Compromís demana al Govern central l’anul·lació dels sumaris judicials contra Miguel Hernández

Díez i Pàmies han detallat la proposta durant l’acte, que ha tingut lloc després d’una reunió celebrada ahir, en la qual també van participar Lucía Izquierdo, nora del poeta, i el diputat de Compromís-Sumar, Alberto Ibáñez
FacebookTwitterWhatsApp
Andrés López Martínez
20 de septiembre de 2024 - 14:52

La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez, ha anunciat hui en una roda de premsa que la formació ha presentat una moció al ple de setembre per a demanar al Govern central l’anul·lació dels sumaris judicials contra el poeta Miguel Hernández, així com una declaració de reconeixement i reparació personal per a ell i la seua família. Aquesta acció se suma a la iniciativa liderada per la família del poeta, amb el suport de l’investigador Joan Pàmies.

Segons ha explicat Díez, la moció busca recolzar la petició presentada al Ministeri de Memòria Democràtica amb l’objectiu de fer justícia amb Miguel Hernández, qui va ser condemnat a presó en dues causes sense garanties jurídiques, morint en captivitat l’any 1942. “Esperem que les forces democràtiques de la corporació municipal donen suport a aquesta moció, i que continuem el consens polític i social que ha envoltat la figura de Miguel Hernández durant les últimes dècades”, ha assenyalat la portaveu de Compromís.

Díez ha destacat la importància d’aquesta acció dins de la defensa dels valors democràtics, especialment en un moment en què creixen discursos regressius que amenacen les llibertats i els drets socials. Ha afegit que “la memòria democràtica és una eina essencial per a la convivència pacífica de les nostres societats”.

Per la seua banda, Joan Pàmies ha explicat que la petició de la família busca l’anul·lació dels sumaris 21001 i 4407, argumentant que els processos judicials contra Hernández van estar basats en motius ideològics per la seua defensa de la II República. “És una qüestió de justícia reconéixer que el seu empresonament va ser el resultat de la repressió franquista”, ha destacat Pàmies.

A més, Pàmies ha anunciat que el pròxim 31 d’octubre se celebrarà a Madrid un acte de reconeixement per a aquelles persones que van lluitar per la democràcia, incloent-hi el poeta Miguel Hernández.